WORKSHOPS

Primera sessió (04/06/2025)
Laia Alguacil Mir
Coordina:
Laia Alguacil Mir
Universitat Autònoma de Barcelona
La evaluacion de habilidades prácticas con realidad virtual, simulaciones y gamificación [L'avaluació d'habilitats pràctiques amb realitat virtual, simulacions i gamificació]
De 17:00 a 18:30
Resum:

Els educadors són considerats la “columna vertebral” per preparar amb èxit els ciutadans per aprofitar un món globalitzat i interconnectat. Quan es va instaurar el confinament als campus universitaris i es va fer imprescindible el canvi d'una avaluació presencial a una digital, els docents van enfrontar una sèrie de desafiaments i van haver d'adaptar immediatament les seves pràctiques. Davant d'aquest escenari s'ha vist imprescindible canviar l'enfocament pedagògic cap a un de més autèntic, sostenible i eficaç.
A través del projecte D-Eva "Avaluació d'habilitats pràctiques amb tecnologies digitals en la formació del professorat", s'han desenvolupat diferents productes per ajudar totes les persones formadores a proposar pràctiques avaluatives que incloguin activitats en què s'aprofitin les tecnologies emergents com les simulacions, la gamificació i la realitat virtual. Aquestes solucions estan elaborades per fer una avaluació formativa sobre diferents competències o habilitats pràctiques com actuar en casos de bullying, autoavaluació del llenguatge corporal o com gestionar el temps de manera efectiva.
En aquest taller, els participants testejaran les solucions digitals creades al projecte i coneixeran els punts clau necessaris per desenvolupar les seves pròpies solucions amb eines de fàcil accés i ús. A través d'activitats pràctiques i col·laboratives, els assistents podran experimentar de primera mà com poden transformar aquestes tecnologies l'avaluació d'habilitats pràctiques, fent-la més interactiva, atractiva i efectiva.

José Luis Alonso Andreano
Coordina:
José Luis Alonso Andreano
Mondragon Unibertsitatea
Responsable de l'Equip d'IT en estratègies d'aprenentatge a les organitzacions
Generando la cultura de aprendizaje que queremos en nuestra organización [Generant la cultura d'aprenentatge que volem a la nostra organització]
De 17:00 a 18:30
Resum:

L'objectiu del taller és experimentar amb un procés (express) de relleu generacional. Definint un pla dacció per a la seva execució. Això permetrà a les persones participants entendre quines són les variables que influeixen en la gestió del coneixement en un procés de relleu generacional i comptar amb un prototip de procés.
Amb això, les persones participants comptaran amb petites píndoles d'inspiració, espais de debat i cocreació per treballar els aspectes següents: Conèixer l'algorisme del relleu generacional, Identificar coneixements claus i crítics, Utilització d'IAG per a la transmissió del coneixement, Lliçons apreses i Aplicació de l'algorisme.

Daniel Berdala Estruch
Coordina:
Daniel Berdala Estruch
El Gimnàs de les Arts
Gerent
Desobeir la IA
De 17:00 a 18:30
Resum:

Nous camins d'aprenentatge, Intel·ligència Emocional Col·lectiva i participació social en el desenvolupament dels professionals i les seves organitzacions, camí d’aconseguir una humanització cada dia més important.

El leitmotiv se centrarà en el valor de com utilizar la IA, que es preductiu, en el treball diari. Comparar-ho amb la nostre intel·ligència, amb la nostre humanitat, individual i col·lectiva. Treballarem la participació social en el desenvolupament de les seves organitzacions.

Daniel Berdala explica qui és ell i per què treballaran amb l'art plàstic com eina projectiva.

Ser imprevisibles, emocionar, aixó és el que ens diferenciarà de les màquines, dels seus logaritmes. Al final será tot igual i cal ser diferents. Aquest valor és el que treballarem. Ser més humá que mai.

Xavier Mas Garcia
Coordina:
Xavier Mas Garcia
Universitat Oberta de Catalunya
Especialista en Educació Digital
La integración de la inteligencia artificial generativa en contextos formativos: retos, condicionantes y propuestas de cambio [La integració de la Intel·ligència Artificial en contextos formatius: reptes, condicionants i propostes de canvi]
De 17:00 a 18:30
Resum:

En un món cada cop més digital i tecnològic, és imprescindible que des de les organitzacions es prengui consciència de l'impacte de la Intel·ligència Artificial Generativa (d'ara endavant IAG) en els processos formatius. Com a Tecnologia de Propòsit General, la IA té impacte en el conjunt d'àmbits d'activitat, afectant múltiples aspectes implicats en els processos formatius, més enllà del que succeeix a l'aula. En conseqüència, per fer front als desafiaments que es plantegen, cal un enfocament sistèmic i una visió a nivell organitzacional.

No hi ha dubte que la IAG ofereix un potencial sense precedents per millorar la qualitat de l'ensenyament i l'aprenentatge. No obstant això, la seva adopció per part de les institucions formatives implica assumir nous reptes i mitigar riscos inherents. Conèixer, identificar i analitzar aquests reptes és essencial perquè les direccions i els professionals de diferents nivells i àmbits de responsabilitat puguin prendre les decisions adequades per definir objectius, desenvolupar estratègies i aprofitar les oportunitats d'innovació que emergeixen en aquest nou context.

Virgilio Gallardo Alicia Pomares
Coordina:
Virgilio Gallardo
Humanova
Alicia Pomares
Humanova
La revolución de la IA exige nuevos modelos organizativos y de liderazgo para potenciar nuevas habilidades [La revolució de la IA exigeix nous models organitzatius i de lideratge per a potenciar noves habilitats]
De 17:00 a 18:30
Resum:

La intel·ligència artificial està redefinint no només models econòmics i tecnològics, sinó també la naturalesa mateixa del treball, transformant les organitzacions no només eines i processos o canviant radicalment els nostres treballs, canviarà de manera rellevant com treballem, col·laborem, aprenem i liderem.

Davant d'aquest canvi radical les organitzacions hauran d'adoptar mecanismes de canvi àgils i més rellevància a la formació per fer ajustaments als rols existents i, en altres, processos de canvis més profunds, reskilling (recapacitació). L'èxit en aquesta transformació implica canvi en les formes d'aprenentatge i innovació, un enfocament d'aprenentatge nou, però perquè tot això tingui èxit un nou lideratge

Els canvis que hi ha d'haver el lideratge i la governança de l'organització són, segons els nostres estudis anteriors, les claus per impulsar iniciatives d'aprenentatge continu o la realització dels mapes d'habilitats. Mitjançant activitats i exemples pràctics, els assistents podran experimentar de primera mà com implantar alguns d'aquests sistemes de manera senzilla i no complexa.

Jesús  Martínez Marín Daniel Roig
Coordina:
Jesús Martínez Marín
Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE)
Jefe del Área de Innovación y Gestión del Conocimiento
Daniel Roig
Comunicarse en la alta dirección y a las personas participantes (de base) [Comunicar-se a l'alta direcció i a les persones participants (de base)]
De 17:00 a 18:30
Resum:

Taller dramatitzat sobre com i per què posar en marxa l'aprenentatge social i situat a través de comunitats de pràctica

Les comunitats de pràctica enfronten barreres significatives com la dificultat d'explicar a l'alta direcció els seus beneficis en innovació i eficiència. La simple bona voluntat dels impulsors i marcs cognitius distants a l'organització poden ser obstacles difícils de superar.

Després de 20 anys d'intents, els promotors del taller han identificat "les paraules justes" que asseguren primer l'atenció i la motivació després, que són necessàries per adoptar aquesta metodologia d'aprenentatge professional i organitzacional, superior a les modalitats tradicionals.

Els promotors del taller oferiran 5 representacions reeixides i 5 de fracàs en què es convidarà les persones participants a participar en un col·loqui i triar després el seu kit de paraules justes per provar-les a les seves organitzacions.

© 2025 Universitat Autònoma de Barcelona - Tots els drets reservats

Diseño y desarrollo:   Diseño y desarrollo: Estudio Sicilia